رفتن به محتوای اصلی
x

تخم مرغ این معجزه الهی

 

تخم مرغ همواره به عنوان نمادی از باروری و نماد پرستش مذهبی است، تخم مرغ نه تنها یک  وعده غذایی خوشمزه و کامل است، بلکه یک  عنصر لاینفک  برای تولید بسیاری از غذاها  است. سالهاست که تخم مرغ به عنوان یک منبع غذایی طبیعی و کامل مطرح می باشد. این ویژگی، به علت مواد غذایی استثنایی تخم مرغ که دارای پروتئین با کیفیت بالا (دارای تمام 9 اسید آمینه ضروری) و مقادیر قابل توجهی از ویتامین ها و مواد معدنی ضروری است، می باشد. علاوه بر این کولین تخم مرغ صرف نظر از تأثیر قابل توجه بر روی عملکرد مغز و سیستم عصبی برای رشد ونمو جنین و کودک و همچنین تقویت حافظه، برروی  سلامت قلب و عروق نیز  موثر است. ازآنجا که  تخم  مرغ منبع خوبی از ویتامین های گروه ب بویژه B12 نیز هست اهمیت عمده ای در روند تبدیل هموسیستئین به مولکول های بی خطر دارد. لوتئین و زاگزانتین زرده تخم مرغ با حداکثر تأثیرگذاری در مقایسه با سایر غذاهای حاوی این مواد یا مکمل ها، از استحاله و دژنراسیون لایه ماکولای شبکیه و نابینائی ناشی از آن در سالخوردگی جلوگیری می کند. علیرغم تمامی این شگفتیها اما متاسفانه جایگاه تخم مرغ در سبد غذایی بدلیل اینکه  حاوی مقادیری از کلسترول می باشد، کاهش یافته است.

مزایای سلامتی

تخم مرغ منبع خوبی از پروتئین های ارزان قیمت با کیفیت بالا می باشد ، وضمنا حاوی تمام اسیدهای آمینه ضروری بدن می باشد.

تغذیه با تخم مرغ برای تقویت مغز و سلامتی آن

از مزایای دیگر تخم مرغ تامین  سلامت بدن به  کمک  منبع کولین موجود در آن است. اگر چه بدن ما تاحدودی قادر به ساخت  کولین است، اما این میزان کافی نبوده و باید مقداری نیز  توسط رژیم غذایی وارد شود و کمبود کولین مانند  کمبود ویتامین ب و اسید فولیک برای سلامتی انسان خطرناک است. کولین جزء مهمی از ساختار بسیاری از چربی هاازجمله غشای سلول است، که انعطاف پذیری و یکپارچگی سلول ها  به ذخایر کافی کولین وابسته است. خصوصا در ساختمان  چربی مغز،  که درصد بالایی  از کل توده مغز است، بنابراین کولین در سلامتی مغز نقش مهمی دارد.

آیا تخم مرغ منجر به  افزایش کلسترول خون میشود ؟

بسیاری از مردم از تخم مرغ علیرغم طعم، ارزش غذایی بالا، سهولت مصرف، برای ترس از کلسترول استفاده نمیکنند. بیش از 30 سال تحقیقات نشان داده که بزرگسالان سالم می توانند بدون تاثیر قابل توجهی در  خطر افزایش بیماری های قلبی یا سکته با خیال راحت تخم مرغ  بخورند. در واقع، سازمان های بهداشتی متعدد بین المللی از جمله بهداشت و درمان کانادا، بنیاد قلب و سکته کانادا، بنیاد قلب استرالیا و بنیاد قلب ایرلند هم اکنون شروع به  ترویج مصرف تخم مرغ به عنوان بخشی از رژیم غذایی  در داشتن قلبی  سالم نموده اند. مطالعه سال 2007  بر روی  9500 نفر در مرکز  پزشکی ساینس مانیتور نشان داد که خوردن یک یا دو تخم مرغ در روز در  بزرگسالان سالم منجر به افزایش خطر بیماری قلبی و یا سکته نخواهد شد و اشاره کرد که خوردن تخم مرغ در واقع ممکن است همراه با کاهش فشار خون نیز  باشد. بیش از 25 مطالعه در سال 2000 که  در مجله کالج آمریکایی تغذیه منتشر شد نشان داد که خوردن تخم مرغ  در هر  روز ارتباطی  با افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی در زنان ومردان سالم مردان ندارد.

در سال  2005 پژوهش  انجام شده توسط پژوهشگران در دانشگاه ییل در مرکز تحقیقات نشان داد که افزودن 2 تخم مرغ در روز به یک رژیم غذایی سالم اثر قابل توجهی در افزایش سطح کلسترول در خون جوانان  سالم  با سطح کلسترول خون  متوسط ویا حتی سطح بالا ندارد.

لذا اکنون، کارشناسان تغذیه و علوم پزشکی اعلام نمودند که در یک رژیم غذایی کم چرب می توان از یک یا دو تخم مرغ در روز بدون تغییر قابل توجهی در سطوح کلسترول خون استفاده نمود . این اطلاعات از طریق تجزیه و تحلیل آماری از 224 پژوهش  که در 25 سال گذشته انجام شده  است به دست آمده  که رابطه بین رژیم غذایی و سطح کلسترول خون در بیش از 8000 فرد  بوده است.نه تنها مطالعات نشان داده است که تخم مرغ  تغییر قابل توجهی بر سطح کلسترول خون  در بسیاری از افراد ندارد  ، تازه ترین پژوهش ها نیز  نشان می دهد که خوردن تخم مرغ در واقع میتواند بهبود قابل توجهی درنوع  لیپیدهای خون (کلسترول) داشته باشد حتی در افرادی که از غذاهای غنی از کلسترول استفاده می نمایند.  

جلوگیری از آب مروارید

لوتئین و زاگزانتین در تخم مرغ، یک نوع کاروتنوئید است که به پیشگیری از آب مروارید کمک می کند، البته لوتئین ممکن است حتی در مقادیر بالاتر از تخم مرغ در سبزیجات سبز مانند اسفناج یافت شود اما تحقیقات ارائه شده در انجمن غذایی تگزاس  در سال 2003  نشان داد  که استرهای طبیعی لوتئین موجود در تخم مرغ حتی به نسبت محصولاتی تحت عنوان مکمل خالص لوتئین موثرتر است. در این تحقیق به مردان سالمند مورد بررسی روزانه mg 6 لوتئین به دست آمده از 4 منبع مختلف : تخم مرغ، گلبرگ گل همیشه بهار، اسفناج (یکی از بهترین منابع شناخته شده لوتئین رژیم غذایی) و استر لوتئین (مکمل لوتئین خالص) داده شد و سطح لوتئین سرم را در آنها بررسی نمودند. پاسخ سرم به لوتئین تخم مرغ به طور معناداری نسبت به مکمل های خالص و اسفناج بیشتر بود.

کمک به جلوگیری از لخته شدن خون 

خوردن تخم مرغ می تواند به کاهش  خطر حمله قلبی یا سکته به وسیله  جلوگیری از لخته شدن خون کمک کند. پژوهشی در این رابطه  نشان داد که پروتئین موجود  در زرده تخم مرغ نه تنها مهار کننده های قوی تجمع پلاکت انسانی است، بلکه زمان تبدیل  فیبرینوژن به فیبرین را  طولانی تر می کند. (فیبرین به عنوان داربست به همراه پلا کت ها و گلبول های قرمز و سفید خون عامل تشکیل لخته خون است) این ضد لخته شدن پروتئین زرده تخم مرغ مانع تشکیل لخته البته  بسته به دوز مصرف میشود.

نتیجه گیری : این مطالعه نشان می دهد که خوردن غذاهای غنی از لوتئین که شاخص ترین آن تخم مرغ می باشد، به  مراتب موثرتراز مصرف مکمل ها بوده ودر نهایت در افزایش غلظت لوتئین در چشم موثر میباشد.

منبع: کمیته علمی ستاد کشوری ترویج مصرف تخم مرغ

تهیه و تنظیم: واحد بهبود تغذیه جامعه شهرستان مبارکه